Wednesday, December 29, 2010

InsyaAllah....

tahun 2010 dah nak hampir ke penghujung...kejap..pantas..aku rasa baru jek aku sambut tahun baru di umah sewa di Bangsar...di sini ada gambarnya...arini hari ke 363 tahun 2010...lagi 2 hari dah jadi 2011..sepanjang 363 ni..dah macam-macam aku buat..dah macam-macam aku tempuh...dah macam-macam aku tengok..dan dah macam-macam aku belajar..

minggu depan anak buah aku dan anak-anak kecil yang lain dah kembali ke sekolah..arghhh..aku rindukan suasana sekolah..tak kira sekolah tadika, sekolah rendah waima sekolah menengah..setiap sekolah ada kenangan indah masing-masing..tak best jugak kalo takde kenangan pahit..walaupon pahit...kalo terkenang..boleh jadi manis sangat-sangat...buat aku tergelak seorang diri...macam orang bangang, kata bebudak sekarang..

proses kehidupan aku sebagai manusia aku ingat nak bukukan...tapi bukukan dalam otak aku sahaja la..aku tidak punya bakat menulis..menulis blog ini pon hanya untuk suka-suka dan kadang-kadang macam celaka bila dibaca..tapi mak aku kata...kalo rajin..mesti terer..belum cukup rajin menulis lagi aku nih..yelah...seminggu dua kali post jek...rajin kejadahnye namenye tuh...kalo nak menulis biar ada isi...bukan main tulis aja..ye dak??

dari anak kecil..menjadi dewasa..dari pelajar..menjadi tenaga pengajar...

bebudak sekarang??lebih mencabar untuk dibentuk dan diajar...ok..aku malas nak cerita perihal budak-budak sekarang..

untuk tahun 2010, aku :

1) pernah bekerja di sebuah syarikat GLC
2) menuntut ilmu CCNA yang di taja penuh oleh syarikat aku bekerja..
3) dapat tawaran sambung belajar dan aku terima
4) berhenti bekerja
5) kembali menjadi pelajar UNITEN
5) pertama kali menjadi Research Assistant dan lab tutor di UNITEN
6) kembali mewakili UNITEN dalam arena hoki
7) masih menunggang si kachak dengan bergaya
8) berjaya punya blog
9) berjaya mendaki Gunung Ledang

10)naik bukit Broga 2 kali

dan paling utama...kejadian loser aku semalam... lihat di sini

ada banyak lagi tapi aku takut korang menyampah dan terus muntah...hahaha..

doa aku semoga 2011 lebih baik dari 2010...

semoga hujungnya tahun 2010 ini tak buat aku lupakan serta abaikan matlamat dan tujuan kehidupan aku...

"perlahan-lahan bila mendayung sampan...tidak jatuh lemas dan akhirnya sampai dengan selamat ke seberang..insyaAllah"

so...terimalah...dari Maher Zain... :)




sumber:youtube

p/s: gua ucap selamat Tahun Baru 2011 dulu la ye...ahhh..gua terserius la pulak..

Tuesday, December 28, 2010

LOSERRR!!!

ok...gua LOSER arini...bukan laserr...LOSER...macam haram...gua patut conduct mid term arini kol 1...tapi gua sedar jam dah pukul 1.30...tu pon lepas salah sorang student gua call..arggghhh...dah sedar 1.30..ape lagi...cemas macam nak terberak la gua berlari amik kunci kelas...

arggghhh..LOSER...gua ingat exam dorang kol 3...sekali rupanye pukul 1...


LOSER...LOSER...LOSER...

sampai jek kelas...
gua terus agih-agih soklan...terus soh dorang jawab terus...langsung xde ingatkan dorang baca doa dulu ke ape...

gua si LOSER...


dorang sume dah mula jawab jek...
gua mula capai 3230...bgtau tuan punye kelas yang gua mintak maaf...sebab gua terlambat conduct exam dia...naseb baik ah..tuan punye kelas ni ok...gua di maafkan...tapi rasa LOSER gua tetap taknak hilang....gua rasa bersalah gila babeng punye woiiiii.... tapi memang cilakak ah punye perasaan macam nih...
gua L.O.S.E.R.


naseb baik lah...exam sejam setengah jek weyhhhhh...kalo tak haruuuuuuu...

Sekian....


p/s: 37 saat jek gua taip post nih...sumpah...

Friday, December 24, 2010

2 dalam 1

semalam...pensyarah dari Perak datang umah aku...nak tumpang solat maghrib...lepas solat maghrib aku dan beliau akan ke Alamanda untuk menonton wayang Kak Limah..tapi tiket belom beli...walaupun peluang untuk dapat membeli tiket agak tipis...kami tetap nak cuba nasib..

bilik aku dan osmate yang lain masing-masing bersepah macam tongkang pecah...ok..bukan..bilik aku jek...sedang aku campak barang sana sini kasik tampak kemas sikit bilik tuh..tiba-tiba aku bau wangi dari bilik sebelah..osmate aku sembur Ambipur kat bilik die...

"Pergh...wangiiiiii", tegur aku dari luar bilik..

"Bilik bersepah takpe...janji wangi...wangi tu penting", kata beliau..

aku terus bergegas masuk bilik aku...ambik penyembur...dan sembur bilik aku kasik wangi jugak...osmate aku datang bilik aku...

"Perghhh...wangii gile jot....penyembur ape ko pakai??', tanye osmate aku tanda kagum..

"Wangi kan??", aku balas gaya berlagak

"Sembur dengan ni ah"..aku jawab...sambil tunjuk bekas penyembur..



image:sumber dr pakcik Google

p/s: pensyarah dari Perak solat kat bilik osmate aku yang lagi sorang...hehe...segan la tuh agaknye...

Tuesday, December 21, 2010

22 jam..

pengumuman!!..post kali ini adalah post terpanjang untuk 2010..

Jumaat lepas gua dapat call dari akak gua yang paling tua...along..gua panggil die along..along gua bgtau gua nenek kami sakit tenat kat sepital segamat sana...jantung gua turun naik...berdebor..sepanjang gua idop..nenek gua yang bernama Aminah nie jeklah yang gua penah nampak depan mata..atuk nenek yang lain takde jodoh gua nak manje-manje..


along gua call gua pukul 6.30 pagi camtu la...baru lepas solat subuh kot gamaknye..gua terus lincah sms supervisor gua...inpom yang gua takleh nak punch card arinih..ada emergency...supervisor gua baik...cantik plak tuh...suka pakai kasut crocs...sempoi jek..umo baya akak gua yang no 3..dah berkawan lama dengan pensyarah dari Balakong...

dah dapat izin dari supervisor, gua terus kemas-kemas baju sumbat dalam beg Reebok gua warne itam...gua mintak tolong
osmate gua antorkan gua ke stesen komuter serdang...along gua tunggu gua kat hentian bas Bahau..sebab umah along gua kat sana.. gua naik komuter....

gua pon tak tau sejak bila komuter ni ade buat sistem shuttle..menyusahkan..gua ingat komuter tuh terus ke seremban..tapi takat sampai stesen Bangi jek..nak kene naik tangga lagi..tunggu kat platform seberang sana...gua xde hal..tapi ade makcik-makcik yang baya mak gua...yang lutut dah mula rasa panik kalo naik tangga...gua kesian beb..

lu orang tau la...kalo dah namenye komuter...tak penah nak tepati masa...janji komuter equal to janji Melayu...kira pertahankan budaya melayu la nih...ye dak??45 minit jugak gua buang masa tengok orang lari-lari kejor komuter arah Rawang kat platform seberang sana...

ketika di hentian Serdang

gua naik koc wanita...sebab gua rasa dan kalo gua tak silap...gua ni seorang wanita..tapi gua nak tau...sejak bila wanita buleh berjanggut dan bermisai??jenis makhluk yang berjanggut dan bermisai yang tak tau malu...camtuh la...nak jugak masuk ke koc wanita...gua malas nak marah-marah lagi...gua amik masa yang ada untuk pejamkan mata seketika...

sampai jek kat hentian seremban...gua terus jalan kaki ke terminal one pulak...kali ni gua target nak naik bas pulak ke Bahau...along gua pesan naik bas cityliner....gua memang nampak banyak bas cityliner tapi satu pon xde yang nak ke Bahau...yang gua nampak bas yang nama UnitedBus..nak terbarai gua tengok kondisi bas tuh...gua tengok ade 2 orang pompuan baya-baya gua dalam bas tuh...gua naik...gua bayar tiket...harga RM6.50..gua portkan diri dekat sit yang betol-betol ngadap pintu belah belakang bas...

lepas 5 minit gua nampak drebar bas dah masuk gear reverse...ok..gua dah riang..bas dah nak gerak ke Bahau dah nih...
mati-mati gua ingat bas ni direct ke Pilah then direct ke Bahau...walhal bas ni rupenye bas loceng...arghhhh...makin lambat ah gua nak sampai...nak menyesal pon dah tak guna...gua duduk jek diam-diam nikmati alam...sempat gua snap gambor untuk korang...

tembak dari port gua duduk

sit penumpang...sakit pinggang gua...
ketika melalui jalan naik bukit..pintu bas dibuka..ekon ditutup..semput la tuh~
sambil menikmati angin kuat dari pintu bas...gua kunyah roti ikan bilis..

sampai Bahau dalam kol 12 tengah ari waktu tempatan...perut gua cemas mintak makan..paling kurang nak makan nasik ayam Gemas...along gua ada kuasa baca isi hati gua gamaknye..gua dapat makan nasik ayam Gemas untuk lunch...abis makan..kitorg terus lincah menuju ke sepital segamat..

dalam 1.30 petang...kami selamat sampai di sepital segamat..memang ngam-ngam...waktu abis melawat pukul 2 petang..so sempat la naik wad jap tengok nenek gua...gua tengok makcik-makcik...pakcik-pakcik..sepupu-sepapat gua sume dah datang berkumpul...

abis jek waktu melawat...gua amik alih jaga nenek gua...kesian gua tengok makcik-makcik, pakcik-pakcik gua....nak bukak mata pon terseksa semacam...sebab memang nenek gua dah tenat sangat malam tadi..doktor suruh sume ahli family berkumpul kat wad tuh..Alhamdulillah...nenek gua dah sedarkan diri petang gua sampai tuh dan doktor kata dah makin elok...nenek gua sedar tapi meracau yang bukan-bukan..nenek gua ingat die kat umah agaknye (pekan air panas,labis)..die suh gua bawak die pegi klinik...dengan cara paling lembut gua terang..nenek...nenek dah kat sepital nih ah...kemudian nenek gua angguk...tanda paham..


tiba-tiba...


"Nenek nak minum air plus..."


air plus equal to air 100 plus...air untuk para penyukan tuh..

gua kaget...setitik air plus pon xde nih..botol pon gua tak nampak..


gua capai 3230, gua call along gua..


"Long, nenek mintak air 100 plus"..


kemudian mak Uteh gua datang bawak 100 plus...gua tuang sikit dalam cawan...gua sedut sikit..bukan gua minum...gua sedut guna picagari...nak bagi nenek gua minum...guna picagari jek gua rasa jalan paling mudah nak bagi nenek gua minum...


dapat minum 100 plus...nenek gua angguk-angguk kepala...senyum kat gua...kata sedap...pergh...hampir menitis air mata gua beb...gua tahan...control macho depan mak uteh gua...kemudian mak uteh gua turun jap..


tiba-tiba...

nenek gua mintak bubur pulak...lapor katanye...yelah...dari semalam tak makan..


gua capai 3230 lagi..


"Long, nenek nak bubur"...


merata sepupu ngan along gua pegi cari bubur...tapi sume kedai yang dekat sepital jual nasik...nenek gua dah nak merajuk..

"cucu nenek ramai...sorang pon xnak antorkan nenek bubur"..nenek gua majuk..

mak uteh gua dah naik balik..gua mintak diri turun jap..gua jumpe sepupu gua kat bawah..gua ajak pegi mcDonald..bubur ayam mcD pon buleh la..daripada takde..sebelum tuh gua dah interview doktor kat situ..nenek gua buleh diberi makan bubur ke tak..doktor tu angguk...


nenek gua bukan nak makan sangat pon...die teringin jek agaknya..2 3 suap jek yang nenek gua makan..kemudian sambung meracau bukan-bukan lagi...then,gua deal ngan mak uteh gua..gua nak jaga nenek malam nih..mak uteh gua setuju..gua dengan mak uteh jaga nenek secara berduet malam nih...

masa orang ramai datang ke wad melawat nenek gua...gua turun...rehat jap kat surau...dari pagi gua naik turun komuter...naik jejantas,turun jejantas....naik bas, turun bas...letih badan gua beb..gua tengok kat surau dah macam umah nenek gua pon ade...sume sedara gua..xde org lain...gua solat...mandi...makan...pas maghrib gua naik wad..

gua dah prepare mental dan fizikal..mak uteh gua belum sampai lagi..dalam kol 9 lebih baru mak uteh gua datang..bawak bekal...bekal untuk nenek gua...bubur nasik dan kubis masak lemak..nenek gua makan banyak jugak..tapi masih meracau dan taknak tido..


sampai pukul 6.30 pagi hari Sabtu gua tak boleh tido...nenek gua buat gaya ala-ala protes pon ade malam tuh...nak cabut water drip,nak bangun pegi bilik air walhal dah pasang tiub untuk buang air,marah-marah nurse kata apehal datang umah dia malam-malam..dan macam-macam lagi...


Antaranye:


"Ko pegi tengok kat peti ais...amik ubat nenek"..


"Dalam peti ais ade ikan...g goreng...tanak nasik..makan ramai-ramai"..


"Pegi mintak cik Bidin (pakcik gua) kau RM5, pegi beli nasik lemak 3 bungkus" -
pada pukul 2 pagi

"Pinjam Rm30, nenek nak buat bayar doktor...nenek lupa bawak duit"


banyak lagi la...sampai gua tak terjawab...nak explain pon payah..

memang menguji kesabaran...


jam 6.30 pagi Sabtu, makcik gua yang lain datang kata nak gantikan gua...gua pegi surau,solat subuh dan tido sepuasnya...
dalam masa 24 jam hari jumaat 6.20 pagi (waktu gua bangun) hingga ke 6.20 pagi hari sabtu..gua rase gua sempat tido dalam 2 jam jek...dalam komuter dan dalam bas la.. sekarang gua sedar....24 jam tuh memang panjang...dan macam-macam perkara buleh dibuat... tapi kalo gua tido 2 jam jeklah hari-hari...hehehe..


p/s:korang doakan nenek gua cepat sehat ya.....

Monday, December 20, 2010

Ain bte Shaari dah menikah..

member aku Ain bte Shaari dah menikah 27 November rituh...kat Sg Petani, Kedah...aku tak dapat pergi...kawan-kawan lain seperti Raja Lili, Mek lala, Yang binti Kamil, Mieja Kardel, Nurul Markotek, dan lain-lain pon tak dapat pergi...Ain bte Shaari kata dia sedih sebab kami tak hadirkan diri...maafkan kami Ain bte Shaari...ang punye kendughi aghi sabtu...perjalanan pulak bukan 2, 3 jam sehala...keadaan kami memang tidak mengijinkan untuk hadir di waktu itu...maafkan kami ye...

kami memberi janji manis pada Ain bte Shaari untuk hadir di rumah suami beliau pada 5hb December di Sabak Bernam sana..lebih hampir dan mudah untuk kami...kendurinya pon ari Ahad...insyaAllah tiada kekangan untuk kami hadir...

5hb pon menjelang tiba...janji manis kami tunaikan..

aku, Mek Lala, Yang bte Kamil, Nisa dan Joe Jambul sahaja yang berpeluang untuk hadir..yang lain...ade tugas dan tanggungjawab di akhir minit..apa nak buat...kita hanya merancang..Allah yang tentukan...

sedozen tahniah untuk Ain bte Shaari dan Hairil...semoga bahagia bersama selamanya..Amin..

doakanlah kawan-kawan pulak..kekeke..


dari kiri: Mek lala, Joe Jambul, pasangan pengantin, penulis, Yang bte Kamil dan Nisa..


kira gambor di atas ni buah tangan untuk yang tidak dapat hadir...

p/s:sape banyak komplen..aku bentes kaki die..

Thursday, December 16, 2010

cemas...


gua cemas....cemass....cemasssss!!!

menulis perkara serius yang melibatkan hal remaja negara memang buat sistem badan gua buat lebih proses perkumuhan...telan air liur pon buleh rase masin...memang tak patut punye rasa..

gua risau...risauu....risauuuu!!!..

bile gua risau akan sesuatu...gua akan cemass...
bile gua cemas...perut gua mula meragam yang bukan-bukan...
bile perut dah mule meragam yang bukan-bukan..gua mula rasa ditekan....
bila gua rasa ditekan...


bagi gua setel kat toilet dulu...

Wednesday, December 8, 2010

menyampah....

road tax si kachak dah tamat tempoh perkhidmatan arini..bila mase aku nak pegi buat pembaharuan pon aku tak tau....arini punye jadual..masyaAllah...memang tak sempat nak syosyial apatah nak berfesbuk lebih-lebih....update blog ni pon curik-curik...lepas lelah di blog la kononnye nih...masuk arini...dah 3 minggu aku mengajor lab VB...minggu pertama berbekalkan secubit keyakinan...minggu ketiga nih..aku bawak bekal gula-gula Hacks seposen...konpiden level dah lebih sikit dari secubit keyakinan...mungkin dah 3 cubit...secubit seminggu...3 minggu jadik 3 cubit...cubit-cubitan ni memang tak tahan lama...aku dah kurang yakin sikit skrg..alasan ape pon aku tak tau...ok..aku dah jauh terpesong..

orang yang lagi tua dari aku bgtau...nak idop roadtax...kene cek dulu..kot2 la kene saman polis...kalo belom bayor..memang takleh nak idopkan roadtax tersebuk...aku pon jenis yang ikut kata orang tua...aku g kat google...taip..."cek saman online"...ok...google soh p kat rilek .com..aku tekan..


klik untuk tumbesaran yang hebat...

aku off laptop dan amik marker untuk sesi mengajor pusingan kedua...

"menyampahhhh...."...bisik ati kecik aku...

Friday, December 3, 2010

Cintaku Sampai Ke Etopia

di suatu petang, suhu yang sejuk, di meja kerja...

sedang aku sebuk melakukan aktiviti membaca di blog-blog..aku terserempak dengan sebuah video lame yang amat menghiburkan hatiku...aku rasa terhibur sampai sekarang...bukan hanya lagunya yang mantop...video klipnya juga macam haram dia punye kelakor....adeih..cakap banyak pon tarak guna...aku pon malas nak taip banyak-banyak...hamek nih!!!..




dah tengok??

terhibur? ke tak terhibur?


siapa yang tak terhibur, dia sawan jap lagi...haha..


"jangankan gunung fujiyama..
puncak himalaya ku ikut kamu..

jangankan ke kamboja..

ke ethiophia ku ikut kamu..."


p/s: arghhhhh!!!..gua dah terhapal...tengah main bola tampar pon gua buleh pekene nyanyi lagu nih..damn...

Thursday, December 2, 2010

perangai budak-budak

walaupun umur dah anjak ke 20, 30 atau 40...perangai budak-budak tetap ada dalam diri...nampak mesin game lumba kereta Daytona, nak main lumba kereta...nampak mesin game menari-nari pijak lampu..nak main menari-nari pijak lampu....kadang-kadang nampak mesin yang bentuk gajah bila masuk duit syiling goyang-goyang kuar lagu pon nak dimainnye...macam-macam...


satu hari di bulan November 2010

macam biasa ah....pegi kuar lunch bersama pensyarah dari Perak dan dari Balakong...mereka cadang nak singgah sebentar di Mydin Mart di Bangi....nak membeli sedikit alatan untuk event esok katanya...macam biasa, aku menurut saja...belum pandai nak membantah...

sampai je di Mydin Mart pensyarah dari Balakong sentuh aku dari belakang dan berkata

"Jot, settle jek beli barang...kita main ni eh...?", sambil tangannya tunjuk ke arah satu kotak besor depan pintu masuk Mydin Mart tuh...

mase beliau cakap tuh...muka dia..masyaAllah...aku yang niat nak dengki..terus batal niat..kepala aku terus angguk tanda setuju...

tak buang masa...amik barang-barang yang hendak dibeli masuk dalam bakul biru..kalo korang tak penah pegi Mydin..bakul Mydin warne biru tau...biru gelap..tapi tak gelap sangat la...

selesai aktiviti pembayaran...aku cek poket seluar belah kanan...

"Ok, saya ada 2 keping wang lima posen di tangan sekarang nih...puan main dulu..", mulut aku mencadangkan sambil tangan kanan memasukkan 2 keping lima posen ke dalam tabung mesin tersebut...

pensyarah dari Perak pon bukan jenis yang membantah...angguk setuju..

"nak yang mane nih??", tanye pensyarah dari Balakong..

"mane-mane jek...asal dapat", balas pensyarah dari Perak

aku?aku dah semunyikkan diri daripada dilihat oleh pak gat Mydin Mart...bukan main membuntang mata die tengok kitorang sedang bermain...aku kan pemalu orangnya..

"Alahhhhhhhhhhhhh....tak dapat laaaaa", pensyarah dari Balakong mengeluh..

"Haaaa jot..kau pulakk...",tambah beliau lagi..

aku angguk tanda dah sedia...keyakinan diri toksah nak cerita...level tinggi sekali..aku pegi tukar duit kertas sehinggit ke duit syiling lima posen 2 keping dekat kaunter Mydin Mart kejap...

2 keping lima posen aku pegang erat-erat...segala jenis tok nenek doa yang mak aku ajor dari kecik aku baca...doa makan dan doa masuk bilik air pon aku terbaca sekali...apa nak jadilah...kemudian aku jalan menuju ke mesin mainan dengan gaya gerak perlahan...

dengan lafaz Bismillahirahmanirrahim aku masukkan 2 keping lima posen tuh dengan tangan kanan...

tombol ala-ala gear kereta dipegang dengan kemas sekali...target dikenalpasti dan disasarkan..

"Tet", aku tekan butang..tanda keputusan aku dah muktamad...

aku dengar tepukan dan sorakan dari belakang...kedua-dua pensyarah bersorak keriangan atas kejayaan aku..bahu aku ditepuk berkali-kali..aku punye perasaan tak ubah macam dapat pingat emas lari 100 meter berpagar peringkat negeri...

kemudian...datang pula seorang perempuan...dia adalah salah seorang pekerja Mydin Mart...

"Eh eh, camne leh dapat ek...duit saya habis 5 hingget main mesin nih...tapi sekali pon tak penah dapat...tekanan saya", ayat dari beliau..tersusun kemas dan rapi sekali...

aku senyum jek....senyum bangga...berlagak nak mampus...hahahaha...

aku kasik sedikit gambar untuk tatapan korang...tadaaaa...!!

Inilah mesin yang dikatakan
hasil penangkapan...

kemudian kami pun pulang ke opis dan bekerja seperti biasa...aku abadikan patung fink itu di dalam kereta pensyarah dari Perak...sebagai kenangan..tanda kemenangan...weeehuuu...!!!

p/s: esoknya, kami ke Alamanda pulak..pekene Daytona seround...hahaha!!!..bahagiaaa...!!

Monday, November 29, 2010

kerenah anak buah 5

pada suatu pagi yang hening...sedang aku menonton saluran HBO...

tiba-tiba....

"UUweeeeKKkk!!!"


"UUweeeeKKkk!!!", sila ulang hingga 18 kali lebih kurang...

kemudian disusuli pula dengan jeritan...

"AaaaaHHhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!", sangat nyaring

aku kaget

terus menuju ke tempat kejadian...

ingat lagi Insyirah?

rujuk sini dan sini...

rupanya Insyirah tengah sibuk mengemaskini pampers adiknya, Alif Ilham (2 tahun) yang dipenuhi "coklat"......

p/s: aku langsung tak tolong...aku kembali menonton tv dan gelak....kahkahkah!!!!

Wednesday, November 24, 2010

berbekalkan secubit keyakinan...

arini secara rasmi aku dah mula mengajor lab...perasaan?perghh...debar die macam ade orang nak masuk minang...

dengan berbekalkan secubit keyakinan....

Alhamdulillah..

kelas pertama kol 10-12 tadi aku dah berjaya menggoreng bebudak nih..hehe...

pukul 2 nanti second round pulak...

kali ni aku rase nak bawak bekal sirap limau sekali...haus beb...

Sunday, November 21, 2010

jemputan

aku baru jek sampai opis...

tiba-tiba....


yahoooo...oooooooo


3230 aku berbunyik gembira...


"woi jot, mintak alamat umah kau...aku nak bagi kad jemputan"

mesej datang dari kawan sekolah menengah aku....

laju jer aku balas..


"kg melayu majidee,jb...ko jangan lupe selitkan duit tambang pergi balik sekali"

yahooooooo..oooooo

"cilakak ko"



p/s:aku gelak sorang-sorang tanpa henti sampai zohor...kekeke

kehilangan

masa aku taip entry ni...mata aku sambil-sambil jeling-jeling tivi siaran cite korea...tapi cakap melayu...bunyik dia buat aku rasa nak hentak tivi kuat-kuat...naseb baik astro..buleh alih suara balik..

----------------------------------------------------------------

tepat pukul 12.20 tengah hari aku dan pensyarah dari perak langsung bergerak ke The Mines...hari Jumaat...rehat 2 jam..aku memang dah pasang niat kemas-kemas nak main game lumba kereta Daytona..dah 2-3 tahun gak la aku rase tak main...rindu gila..bagai pungguk rindukan bulan..

tapi papehal perut mesti bagi penuh dulu..kengkonon plan nak makan kat foodcourt jek...dah nama pon plan...nampak Kepsi terus masuk lane beratur nak order...kami makan bukan berdua jek..berlapan...meriah tak meriah...ade lagi 6 orang gang tambahan..

sempat syosyial lebih kurang...main game Daytona pon seround jek...kalo aku datang sorang-sorang nak main berbelas round pon tak kesah...ni tumpang orang...tak sopan pulak aku rase nak buat orang tunggu aku lame-lame..aku kan orang yang bersopan..reputasi kene jaga..

dalam otak memang dah sedap set nak terus gi solat zohor sejurus jek sampai opis...tapi tulah...iman dalam diri tak berapa nak teguh lagi..kalo dah ngadap laptop,leka jadinye...baca itulah..baca inilah...langsung terbabas niat murni dalam diri..tengok-tengok jam dah 3.30 ptg..kalo mak aku tau memang kene nasihat 7 hari 7 malam tak abes...

lepas aku sedar jam dah pukul 3.30..aku terus lincah ke surau...siap sedia dengan wudhu'..aku cari unipom solat aku kat rak..

"eh...kemana pulak unipom solat aku nih..seingat aku..aku takde bungkus bawak balik. Ni dah kire hairan nih", aku dah start bebel sorang-sorang..

aku capai 3230 terus taip mesej kat pensyarah dari perak..

"gua pinjam unipom solat lu eh...gua punye unipom solat kehilangan...pontianak curik agaknye...nak bertaubat mungkin..hehehe.."

message sent!!

yahooooo...ooooo (ringtone 3230 tanda ade mesej masuk)

"haaa...gune la..gua tak kesah"

----------------------------------------------------------------

dalam pukul 5 petang...

yahooooooooo...ooooooooooooooo (ade mesej lagi)

"Gua sudah lupa lu punya telekung. Gua sudah basuh guna sabun DAIA..itu softener tarak letak..sbb itu stok sudah abis..gua mau gerak balik kampung..lu punye telekung ari selasa la",

mesej dari sape?rahsiaaaa...hihi

segera aku balas

"ooooo...gua ingat pontianak amik..hihi...xpe...gua ade spare..hati-hati balik ke kampung"

p/s: kata ganti nama diri pertama untuk sesi bermesej diubah untuk bacaan yang lebih santaiii...hehe...

Saturday, November 13, 2010

kerenah anak buah 4

aku kat jb sekarang (mase menaip entry nih)...baru jek sampai tengah malam tadi dari kolumpo..

celik-celik mata aku terus terjah laptop akak aku yang kemas lepak atas meja tak jauh dari tempat aku tido...lincah jari-jari aku nih menaip membalas komen-komen di facebook..

Insyirah datang dari sudut dapur..

"Tak cukup tido ke?",tanye Insyirah...

aku kaget jugak mase die tanye...dalam hati aku tanye diri sendirik..mata aku nampak lebam macam panda ke?sampai soalan gaya camnih hembus dari mulut Insyirah..

"Takdelah...mana ada...kenapa?",aku tanye balik..

"Lama sangat cik jijot tido..",bidas Insyirah

aku tengok jam...9.30 pagi..

gaya camnih punye perbualan aku dah masukkan dalam kategori perli ni...cilakak!!aku kene sound ngan budak umur 7 tahun...boleh rosak reputasi aku kalo terus menerus camnih...

aku pasang niat kemas-kemas...esok kol 6 pagi aku bangun!!!haihhhh!!!

p/s:aku nak tau gak mane die belajar cara kenekan orang cara halus gaya nih...

Thursday, November 11, 2010

padah berenang

1)hidung, mata dan telinga sakit pada awalnya
2)otot belah kiri sakit dan sengal sampai sekarang
3)gua terlelap depan tv dan tak sempat nak tonton CSI
4)target gua nak abiskan baca 5 articles malam tadi - GAGAL
5)nak layan fesbuk pun gua tak sempat
6)kaki gua kejang masa tido - gua BENCI
7)tido gua terganggu
8)perut gua terganggu sebab tak makan malam
9)gua lupa set jam bangun pagi tapi nasib tak lambat dan sempat subuh
10)gua rasa penat,letih dan lelah
11)gua tak sempat mimpi apa-apa
12)baju dalam mesin basuh gua tak sidai
13)gua tak curah softlan dalam mesin basuh
14)gua tak sedar hari ujan
15)gua tetap NAK berenang lagi

pendek kata dari gua,

"Berenang Membawa Padah dan Paedah"

hehehehe..


so..amacam minggu depan? On ke tak ON?

p/s: tapi gua lebih sayangkan hoki...sumpah..

Wednesday, November 10, 2010

Tragedi Oktober 2010..

ingat lagi tentang JOIN THE WALK?...masuk arini dah 11 hari lepas kejadian..maaflah...jadi superhero di UNITEN ni memang aktiviti menulis blog terabai..harini nak tulis sembang santai-santai jek..pengubat rindu la kononnye..

sebelum tu aku nak habaq kat korang yang tajuk entry kali ni xde kaitan dengan lagu Awie..hihi..aku nak sembang-sembang tentang aktiviti aku di ujung Oktober rituh jek..Sabtu dan Ahad di ujung bulan Oktober memang tragedi yang bikin betis aku lenguh seminggu..bawak sampai ke lengan...sebab itu aku tak menulis...

Sabtu:

sebelum memetiskan kaki menyertai Jalan kaki amal sejauh 5Km...aku dan osmate serta rakannya dah nekad untuk menyumbangkan suara kami di Alamanda..sudah lama jugak aku tak train kotak suara aku dengan lagu-lagu rock kapak...pergh...memang buleh putus esofagus kalo nyanyi lagu gaya-gaya camtu..tapi aku rileks...usap-usap tekak dengan gaya yang paling lembut..Alhamdulillah..semua berjalan lancar...mujur, takde pihak recording artis datang jumpa aku mintak sign kontrak..

tepat pukul 3 petang...bergegas kami mengangkat punggung dan mencampak mikropon dan berlalu lincah...kami dah berjanji dengan pensyarah dari Perak bertemu di Palace of Justice untuk menebus Tshirt untuk acara jalan-jalan pada pukul 6 petang nanti..

tadaaa..inilah T-shirt yang dimaksudkan...berwarna kuning..bukan warna kesukaan aku dan pensyarah dari Perak..tapi baju free, jangan merungut la kan...dapat jek baju idaman osmate aku tuh,kami ke Masjid Besi menunaikan solat Asar dan menukar uniform..mereka berseluar track..manakala aku berseluar jeans..haaa..baru kacak bergaya..dah macam gaya nak g collect duit raya masa kecik-kecik pon ade aku rasa..tapi ada aku kesah..janji nampak hebat ketika sesi fotografi nanti...itu objektif utama..kelihatan kacak walau di mana dan apa yang dibuat..hihi..aku malas dah nak bebel dan taip..lenguh tangan masih belom hilang..aku ade gambor-gambor yang buleh buat reseptor cemburu korang itu terangsang..hihi..


tulisan di depan

tulisan di belakang
gang karok aku..
U untuk U-turn UNITEN
itu Badul Badut..nampak?
Barisan penyerang~yang paling handal semestinya
yang bercekak pinggang di hujung sana..hihi
antara peserta-perserta yang hadir..
kita minum duluuuuuu..~sekitar separuh masa kedua..
kamilah Juara..masing-masing memakai gelang biru tanda
pejalan kaki 5 KM..kalo 3Km warne kuning gelangnye..x best..
tanda kejayaan dicipta..semangat berkumpulan itu perlu la..

kemudian..kami kembali ke Masjid Besi untuk menunaikan solat Maghrib..solat itu tiang agama kan..Taman Warisan dipilih sebagai lokasi makan malam kami...kemudian balik ke rumah, tanpa basuh kaki terus menonton Final Piala Malaysia..baru semangat rakyat Malaysia...ah hoy..

Ahad:

Mungkin dah jadi rutin aktiviti di pagi Ahad untuk mensyosyialkan diri beraerobik di Presint 9..walaupon tido agak lambat pada malamnya..tetap aku gagahkan diri untuk bangun awal semata-mata untuk enjoykan diri melakukan aktiviti aerobik ni..entah semangat datang dari mana..aku tak berapa nak pasti..dengan sape?bersama sape lagi kalo bukan osmate dan pensyarah dari Perak...hihi...aku sediakan 2 keping gambor untuk korang...

kaum hawa jek yang minat bende-bende sehat camnih..

selesai aerobik..kami melawat ke Taman Wetland pula...masih tak penat kononnya...tapi tempat ni sesuai la untuk menghilangkan tekanan jiwa yang dialami (sekiranya ada)..sebab ade menara yang disediakan untuk bunuh diri (moga dijauhkan la)..hihi..ok..layan gambo lagi...

beberapa langkah sebelum sampai di atas..~siapa mereka?
pemandangan dari Menara tersebuk...indah bukan?

balik jek umah...aku mandi-mandi...spray minyak wangi 15 kali...zasss..pegi KLCC pulaks..dating ngan akak aku..hehe..tonton wayang..makan-makan..sembang-sembang perihal keluarga tak dilupakan..hihi..mahap..xde gambor...itulah tragedi Oktober aku untuk tahun 2010 ni...sekian..

p/s: Isnin tuh agak liat aku nak celik mata pergi COIT..

Friday, October 29, 2010

makan bersama Raja Lili

Sedang aku fokus dan bersungguh membaca artikel walaupun diselangi dengan berfacebook..Raja Lili tegur aku di YM...bertanya kabar la kononnya...sudah lama tidak bertemu..pertemuan terakhir adalah pada hari raya..tapi bukan hari raya tahun ini...tahun lepas..

setelah beberapa ayat manis diutarakan...dan beberapa cerita diceritakan...Raja Lili memberi cadangan untuk makan tengah hari bersama..tempatnya di food court universiti swasta yang pernah dihadiri beliau..ingin mengimbas kenangan lalu dan untuk melepaskan rindu katanya...Raja Lili...berjiwa rakyat la tuh kononnya...cess..

selain itu..cadangan untuk mengajak ahli lain juga telah diutarakan...seperti mengajak Ain binti Shaari kerana Ain binti Shaari tidak jauh lokasi kerjanya dengan lokasi makan-makan..tapi apakan daya Ain bte Shaari adalah orang penting di syarikatnya lalu tidak dapat menghadirkan diri kerana perlu menghadiri mesyuarat...tidak sanggup pula kami untuk mempertaruhkan kerjaya Ain bte Shaari dengan memberi cadangan kepadanya supaya berlakon sakit perut..

sempat juga aku berYM dengan Mek Lala menyatakan perjumpaan aku dan Raja Lili akan dilaksanakan beberapa jam sahaja lagi...cemburu la Mek Lala akan perkhabaran itu..mungkin menangis tersedu sedan di depan komputernya..sudah pasti Mek Lala tidak dapat sertai kerana lokasinya jauh beribu batu dan pelbagai halangan perlu ditempuh..itu belum termasuk jumlah raksasa yang perlu dipujuk dan diberi aiskrim....maafkan aku Mek Lala...next time ok...

kini tibalah waktu makan tengah hari..Raja Lili mengambil aku di Kolej..dan kami terus menuju ke food court yang berkenaan...maklum sahajalah...food court tersebut berdepan dengan masjid..hari ini pula hari Jumaat...memang meriah dengan manusia lebih-lebih lagi kaum Adam..feewit..semestinya dari bukan aku..sudah tentu dari Raja Lili...

kami memilih nasi beryani ayam sebagai santapan kami...aku air limau ais dan Raja Lili memilih teh o ais..inilah Raja Lili yang kurang selera tekaknya...orderlah fresh orange ke,epal ke,tembikai...buleh aku tumpang sedut sedikit...hihi..

alah...kalo dah berdua tidak berbual dan tidak berborak..lebih baik tapau makan sorang-sorang kat umah..ye dak?...sebab tu kami bersembang macam kedai itu kami yang punye..sedang Raja Lili bergelak ketawa dengan hasil lawak setengah sen aku...aku cakap kat Raja Lili..

"Wahai Raja Lili...janganlah Raja Lili gelak kuat-kuat...sebab nanti aku kene tangkap dan dimasukkan ke dalam van hitam",ujar aku..

Raja Lili terkejut dan lantas bertanya..

"Haaahh!!??kenapa pulak",soalan dari Raja Lili

"Sebab aku diperlukan la...", jawab aku selamba

"Diperlukan untuk??",soalan kedua dari Raja Lili

"Untuk Raja Lawak musim ke 5, ko tengok tak iklan dekat Astro??",balas aku

"Hahahahhaahhahahahahahahahahahahahhahahahahahahhaahahhahahaha.........", mengilai ngilai hilai tawa Raja Lili..

"Dah...jom balik!!", aku bingkas bangun

sume kaum Adam tengok arah aku sebab hilai tawa Raja Lili..kejadahnye...blushing la...kekeke..

p/s:itu baru sorang...kalo ade Ain binti Shaari dan Mek Lala...tambah lagi dengan Yang binti Kamil..aishhhh..memang kene masuk van hitam la..kekeke

Join The Walk


WORLD HUNGER


p/s:aku dah daftar...so arini kumpul tenaga nak berjalan kaki 5 km esok...hihi...

Thursday, October 28, 2010

Anda telah mengalami ketagihan internet yang kronik bila.....

1. Anda menulis alamat rumah anda semasa mengisi apa-apa borang dengan alamat email atau url blog anda.

2. Loceng di rumah anda bertulis “Click here to continue”

3. Pintu bilik mandi anda bertulis “WARNING: This website contains explicit adult material, please verify your age”

4. Anda menanyakan apakah ada email baru untuk anda kepada Posmen.

5. Ketika bertemu dengan rakan lama anda akan berkata: lu g mana? gua “ping” pesal ‘no reply’?

6. Anda menggunakan Google untuk mencari anak anda yang sudah tiga hari tidak pulang ke rumah.

7. “Unable to locate your server!” kata Anda ketika menerima telefon yang tersalah dail.

8. Anak-anak Anda diberi nama Ajoi.gov supaya dia jadi pegawai kerajaan atau Ajoi.edu supaya dia jadi mahasiswa nanti.

9. Anda susah menggerakkan jari anda kerana anda sudah online selama 36 jam.

10. Ketika kereta anda terlepas simpang , yang pertama anda cari adalah tombol UNDO.

11. Anda memperkenalkan diri sebagai: youremail@… atau .domain.com

12. Anda keluar dari komuter dengan berkata “request time out!!!”

13. Ketika hidup anda mengalami stress, anda akan terfikir mengapa tubuh anda tidak dilengkapi dengan tombol Ctrl-Alt-Del.

14. Ketika anda sedang bersama dengan isteri, pintu bilik anda ada tulisan “you don’t have permission to access it”.

15. Ketika cinta anda ditolak awek anda selalu berkata “This program is not responding” sambil geleng2 kepala.

16. Jika ada orang lain yang mendekati awek anda, anda berkata kepada mamat tersebut “Sorry This Page Has Been Owned By ….”


sumber rujukan:www.isuhangat.net


p/s:aku suke bab "ping" and "no reply" tuh..kekeke

Restoran MonRods - kelainan jadi sebutan

semalam 27hb kan?...serta merta bank akaun yang negatif bertukar kepada positif..aura badan yang dipenuhi dengan cas negatif juga turut serta menjadi cas positif..al maklumlah...hasil membanting tulang untuk sebulan sudah dibayar..

maka..

selera tekak terus mengada-ngada mintak makan di kedai berdinding kaca...dan kami telah memilih kedai Restoran MonRods yang telah dibuka di Seksyen 7 Bandar Baru Bangi..sudah tentu bukan aku yang cadangkan...berape sangatlah ilmu yang aku ada akan perihal kedai makan di Bangi nih..osmate aku yang bawak..i follow aje...hihi..

mujur proses pencarian kedai itu dipermudahkan..tidak sempat kami sesat sudah ketemu itu kedai..kemudian...aku malas nak taip..korg tengok jek lah gambor ye..

ini bukan poster ye...ini buku menunya..
ini no giliran meja kami..
orang kanan (BUKAN osmate) dan kiri sedang sebok ber"BB"...
minuman kami sudah sampai..
Nasik Goreng ala Monrods...dalam mangkuk itu adalah paprik
campur ya...rate aku.. 5.5
fish and chipnye
chicken chop blackpepper nye..
inilah dinner set aku untuk malam tadi..hihi

tapi tempatnya memang santai..selesa...tidak melemaskan..nyamannnnn jek..sampai tak sedar dah pukul 11 malam..Alhamdulillah...semalam osmate belanja..semoga murah rejeki selalu ya osmate..kalo sesiapa nak cuba makan disini..buleh cuba..makanan westernnye buleh tahan jugaks...

oklah ya...sekian saja dari saya..kembali ke sri pentas bertugas..

p/s:terima kasih osmate..bulan depan leh banje lagi...kekeke..

Wednesday, October 27, 2010

petang hari...

bila petang hari...
aku rasa bengang...

bila petang hari...
fikiran melayang-layang

bila petang hari..
idea tak nak datang...

bila petang hari..
otak jadik bangang..

bila petang hari...
tangan dan kaki jadi kejang..

bila petang hari...
mata tak nak bagi peluang

bile petang hari...
masa untuk pulang...

bila petang hari...
hati kembali riang....

p/s:lagi 2 minit aku nak chow...yahooo....

kerenah anak buah 3

ketika aku keluar bersyosyial bersama Afiq dan Insyirah...

ketika menunggu traffic light bertukar hijau...tiba-tiba kedengaran lagu

"Adam...Stacy...Bergabunggg...Meletup..."


ahh...anak sedara aku 2 orang ini memang suka menyanyi...bukan takat menyanyi...setiap iklan di tv pon dorang hafal...

habis saja lagu tersebut..

"Betol kan dik?", kata Afiq pada adiknye..

"Aah", jawab nya sambil angguk-angguk..

"Ape yang betol?",tanye aku..

"Muka cik jijot macam muka Adam AF", jawab si adik...

p/s: tidak syak lagi...aku memang kacak...hehe..

Sunday, October 24, 2010

kerenah anak buah 2

ini kisah Ammar, abang kepada si kecik Afif.. Kesah ini berlaku sebelum tau kewujudan Afif dalam kandungan akak ku..

=============================================

Kejadian berlaku di rumah...ketika minum petang sambil borak-borak perihal keluarga..Kami bercerita tentang akak aku yang no 2 baru melahirkan anaknya yang ketiga..ketika kami berborak..perkataan "adik" memang selalu di sebut-sebut..

tiba-tiba...Ammar bersuara...


"Mama, belilah adik untuk Ammar kat Giant"



p/s:payah jugak akak aku nak explain...hihi..

Friday, October 22, 2010

perasaan..

perasaan bercampur baur meningkatkan kerunsingan otak..
perasaan yang gusar membuat perasaan tidak selesa..
perasaan gelisah melebihi keyakinan diri memang BUKAN satu kondisi yang baik
perasaan yang curiga lebih kepada permainan hati semata..

perasaan?
ahhh...sukar dikenalpasti..

perasaan takut umpama kiamat pada esok hari
perasaan kecewa dibiarkan sahaja
perasaan benci baik dijauhi
perasaan dendam jangan diidam

perasaan?
ahhhh...payah dikenali

perasaan yang risau buleh membuat seseorang menjadi sasau..
perasaan cinta?ahhhh...lebih kepada angauuu...
perasaan turun naik bagai roda yang berputar ligat..
perasaan memang tidak pernah di taraf yang stabil..

seperti IMAN di dada...ade pasang surutnya..

keIMANan dan keTAKWAan di HATI
semoga kekal sampai MATI...

Ape sahaja PERASAAN yang datang mengetuk pintu hati...
BERSYUKUR itu perlu....kerana PERASAAN itu juga satu NIKMAT yang diberi...